Jom Diet Sihat

Selasa, 31 Julai 2012

Patch Bunga Matahari

Backyard garden saya langsung tiada kawasan tanah... semuanya bersimen... patch yang ditunjukkan sebenarnya dah mengambil sedikit kawasan rumah jiran yang tidak berpenghuni... saya susunkan batu bata dan isikan tanah...tanah di bawah sebenarnya penuh dengan akar pokok mangga yang berselirat..namun pokoknya sudah ditebang... harapnya bila pokok besar pandai2 la akarnya menyelit cari nutrien dicelahan akar mangga yang besar2 tu...

Saya tanamkan patch ini dengan bunga matahari dan calendula... benih matahari ini saya beli dari pasar raya..lupa pulak jenis besar atau kecil... anak pokok dah lama duduk dalam pasu kecik... daunnya tak besar pun...jadi saya cuba alihkan dalam patch baru ni... apa jadi nanti kita tengok perkembangannya...

4 ulasan:

  1. Ibu shafirul..saya pernah tgk orang yg dok kat oversea backyard diorang pun bersimen jgk setgh tu..tp apa yg diorng buat adalah buat garden bed berkotak..pile up tanah, rumput, organik dll kemudian lingkung dgn bata..dpt jgk bertanam..hanya memberikan idea jerr...

    BalasPadam
  2. terima kasih ummuaidan..idea tu memang saya pun pernah tgk..nampak kemas dan cantik... tapi ruang saya tidak mengizinkan... luasnya 5 kaki sahaja...jadi tak boleh la buat raised bed besar2... pasu2 yang ada ni pun dah tak terurus dah...

    BalasPadam
  3. hemm masalah ruang tak ada tempat bertanam tanaman.apalah nanti nasib benih yg saya dah kirim tu..hehehe kelakar kisah kirim benih dan sampul beralamat sendiri tu..jangan terkejut kalau dah terima k..dah kirim pakai pos ekspress semalam 2 ogos.

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh..ye ke...terima kasih puteri purnama

      Padam