Jom Diet Sihat

Jumaat, 15 Jun 2012

Trellis Untuk Peas

Jiran saya telah bermurah hati mengongsikan benih kacang peas yang ditanamnya... asalnya benih ni dari sayur yang dibawa oleh abangnya dari Cameron, kebetulan, ada benih yang tua..dia semai tumbuh subur berbuah lebat... kacangnya pun sempat juga dikongsi dengan saya... beserta biji benihnya..kalau ikutkan, benih ni dah kira 3rd generation la kan.. ini baru nak manjat...
 
baru nak belajar manjat..

Nampaknya kena buat trellis ni... trellis paling senang...amik ranting2 pokok ara yg kering kat belakang tu... tak tau la tahan ke tidak.. dan tangga tu..hehe dari katil yg terbuang, dah lama simpan tangga ni...ada jugak gunanya...
recycle la jugak kan...

10 ulasan:

  1. Best, suka tengok idea yang kreatif ni :-) Minat sungguh tengok pokok 3rd generation ni, nanti update ye pasal pokok ni, especially bila berbunga & berbuah. Bunganya warna apa ye?

    BalasPadam
  2. tak silap saya warna merah...bunganya naik sejambak-bersusun dalam setangkai... cantik. insyaallah, ada rezeki dia berbunga dan berbuah pasti saya update-kan..

    BalasPadam
  3. Saya penah jumoa org buang katil....dakam hati nak je pegi ambil tapi sifat control cun masih ada lah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe...saya kalau lalu tempat buang sampah mata ni liar je mandang..mana tau kot2 ada yg kita boleh guna.

      Padam
  4. mak saya pun guna bahagian katil, yang penyokong tilam. Katil besi, jadi dia guna untuk gantung orkid. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana yg nampak boleh pakai lira jadi ja kan...

      Padam
  5. Syoknya tengok kacang pea tumbuh segar kat malaysia. Anak-anak dulu berebut nak pea setiap kali in season dalam kebun kami.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pea memang sedap...yg kita tanm sendiri laaagi sedap..harap2 dapat la merasa pea yang ni...

      Padam
  6. teringin nak tanam pea... tapi bila tanam mesti mati...hahahah

    lepas ni tanam balik....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..mati2 jangan la sebut... pea saya ni pun tak kuat betul lg ni..

      Padam